Využitie kuchynského odpadu z jedální na stredných školách

Slovensko
verejný
odpadové hospodárstvo

Cieľom pilotného projektu CITYCIRCLE bolo pochopiť proces nakladania s odpadmi v školských zariadeniach, porozumieť tvorbe objemu vyprodukovaného biologického odpadu (jeho jednotlivých skupín) a zároveň objasniť a demonštrovať možné prínosy riešení obehového hospodárstva nielen na úrovni škôl, ale aj na regionálnej úrovni pre sektor stredoškolských jedální. Na pilotné účely sa do projektu zapojili tri vzorové stredné školy z miest Košice, Moldava nad Bodvou a Spišská Nová Ves s približne 590 osobami, ktoré sa denne stravujú v priemere spolu vo všetkých troch jedálňach. Celý proces sa realizoval v spolupráci projektových tímov projektu CITYCIRCLE a zamestnancov jedální. V rámci projektu boli analyzované rôzne technológie a postupy využitia bioodpadu - od klasického zeleného kompostovania, cez technologické kompostovanie a bioplynové stanice až po technológie budúcnosti - ako je vytvorenie slučky v bioekonomických odvetviach s vyššou pridanou hodnotou (výživa, farmácia a pod.). Najmä pre posledný sektor boli mimoriadne dôležité poznatky získané z nadnárodnej perspektívy. Z analýz vyplýva, že v priemere sa denne vyprodukuje 0,15 kg potravinového odpadu na osobu, čo by predstavovalo viac ako 500 ton odpadu vyprodukovaného na všetky stredné školy v Košickom kraji v priebehu školského roka. Ekonomická hodnota tohto nevyužitého potravinového odpadu za celý sektor škôl sa odhaduje na cca. 1,5 milióna eur.

Viac nájdete v priloženej analytickej štúdii nižšie.

Späť

Súbory na stiahnutie:

;